CELLOLES

Katja Dirven – Didychenko – Celloles in Rotterdam

De Oekraïens-Nederlandse celliste Katja Dirven-Didychenko  ontving haar vroegere opleiding bij R. Gliere Kyiv Institute of Music en de National Music Academy of Ukraine in Kiev, Oekraïne bij Professor V. Bondarenko en E.Chervova.

Ze vervolgde haar studie aan het Rotterdams Conservatorium, nu Codarts bij Marien van Staalen, Herre Jan Stegenga en aan het Koninklijke Conservatorium bij Dmitri Ferschtman. In 2003 behaalde Katja haar Masterdiploma in de categorie Solo-spel en Kamermuziek.

Katja heeft talloze prijzen gewonnen op internationale concoursen en treed regelmatig als een soliste. Zo zij is een prijswinnaar bij de International Lysenko Music Competition for young musicians in Kiev.

Katja is een toegewijd pedagoog met een uitgebreide lespraktijk en is zij als cellodocente en dirigente Intermezzo Jeugdkamerorkest verbonden aan het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut. Ook is Katja is docente bij het Dordrecht Cellofestival Dordt in Cello.

De loopbaan als een cello pedagoog is begonnen op haar 17-jarige leeftijd, toen haar eerste cello-pedagoge uit Kiev emigreerde. Katja werd gevraagd om haar celloklas over te nemen. Toen is haar  passie voor lesgeven geboren. Tijdens Katja studie aan het Conservatorium in Kiev, heb ze lesgegeven aan de prestigieuze R. Gliere Kiev Municipal Academy of Music.

Katja:  “Ik geef lessen aan kinderen en volwassenen, beginners en gevorderden. Lessen kunnen worden gegeven in het Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch.

Met meer dan 20 jaar ervaring, kan ik mijn leerlingen enthousiast maken en muziek leren maken op elk niveau. Van beginner tot en met conservatoriumstudent.

Als cellodocent met veel ervaring vind ik het belangrijk dat jonge cellisten goed hun instrument beheersen. Daardoor kunnen ze zich beter ontwikkelen als musici. Mijn cello-studenten motiveer ik ook om ook muzikaliteit en ambitie te ontwikkelen. Kennis van muziek, verschillende muziekstijlen, genres horen erbij de muzieklessen. Regelmatige optredens door studenten vind ik erg belangrijk. Ook stimuleer ze te deel te nemen aan muziekwedstrijden in binnen en buitenland. Persoonlijke benadering, positieve houding, kennis, gedrevenheid en ambitie is mijn motto!’

Veel van haar  studenten gingen studeren aan de “Young Talent Academy” van het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut en Codarts. Een deel daarvan stroomde ook door naar conservatoria.

Positieve houding, gedrevenheid en ambitie zullen een goede aanvulling zijn op het onderwijsteam.

Recente solo optredens met orkest als een soliste:

A.Vivaldi, concerto for two violins and cello L’estro armonico, Op.3 (No.11) Kammerphilharmonie Musik:Landschaft Westfalen – augustus 2015

P.I.Tchaikovsky, Variations on a Rococo Theme, with Philharmonie Musik:Landschaft Westfalen, conductor M.Panteleev – augustus 2019

Katja geniet van een actieve carriere bij vele Nederlandse en buitenlandse beroepsorkesten zoals Philharmonie Zuid-Nederland, Sinfonia Rotterdam, Camerata Amsterdam en zij treedt regelmatig op bij verschillende festivals zoals Musik:Landschaft Westfalen en Dordrecht Cellofestival.

Katja heeft het voorrecht kamermuziek uit te voeren met internationaal geprezen musici als Vera Laporeva, József Lendvay, Mikhail Zemtsov, Igor en Vesna Gruppman, het Daniel Kwartet en Roderigo Robles de Medina. Zo blijft ze altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en uitdagingen op dit gebied. In 2020, het Beethovenjaar, heeft Katja Dirven samen met pianist Roderigo Robles de Medina bij het van Cappellenhuis de complete sonates voor klavier en violoncello van L. van Beethoven opgenomen. In het seizoen 2020-2021 Katja is benoemd als “Artist in the Residence” bij de concertserie van het Van Cappellenhuis.

Als veelzijdige celliste beperkt Katja zich niet alleen tot de klassieke muziek. Zo verzorgde zij samen met andere collega’s de muzikale ondersteuning bij de shows en opnames van Wende Snijders. Wende’s debuut CD ‘Quand tu dors’, waar Katja ook aan meegewerkt heeft is bekroond met een Edison Award.

TARIEVEN

Bij Stichting Muziekcentrum Rotterdam werken muziekdocenten die met hun eigen lespraktijk zijn aangesloten bij de Stichting.

Iedere docent heeft zijn eigen lespraktijk met daarbij behorende tarieven en voorwaarden. Hierdoor kunnen de tarieven voor muziekles per instrument verschillen.

Ter indicatie: voor een muziekles van 30 minuten is de richtlijn van de Kunstenbond €25,- per half uur. Bij Muziekcentrum Rotterdam betaal je voor 30 minuten minimaal €20,- en maximaal €30,-. Voor informatie over de tarieven, neem contact op via het onderstaande formulier.

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de het lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is voor muziekles. Kijk hiervoor op de site van het Jeugdfonds.

Meld je hier aan voor deze muziekles of stuur een bericht aan Katja Dirven

Katja Dirven - Didychenko

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je muziek maken in Rotterdam?